Home / INFO / 13 Fakta Mengenai Jin

13 Fakta Mengenai Jin

 

jin1

Fakta tentang Jin

 
 
1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Dicipta dari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya .

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati Nabi Adam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun ke bumi.

Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam(Soleh) dan Jin Tidak Islam (Tidak Soleh).
Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidak Islam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarang mengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk. Tetapi orang-orang melayu
ini degil, suka sangat dengan asap kemenyan. Beliau menambah, orang-orang yang suka hisap rokok itu, adik-beradik jin lah tuu.

5) Temp at tinggal Jin seperti di awan , sungai, hutan, lombong, laut, tempat-tempat tinggi (KLCC), tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalan raya), perlu baca ” SalaMun, ‘ Ala Sulaiman, Fil ‘alamin.”

Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman. Orang-orang Melayu suka sangat membaca ucapan, “Ampun Datuk, Anak cucu tumpang lalu” Masa bila pulak jin dapat pangkat datuk. Dan masa bila pula, kita jadi cucu cicit jin !!!!

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukun atau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong…. .” Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membina istananya, sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu.
Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat k ayu . Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya. Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dan tongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh, maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnya tenang, terutama di waktu tengah malam.. Jin suka mandi di situ, waktu itu. Di larang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumah baru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari. Tidak perlu tepung tawar bagai…. orang melayu suka sangat menepung tawar !!!

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 ~ 10 kali, jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti (tekniknya) sebab beliau pernah jumpa orang
yang di rasuk.

 
11) Jin tidak boleh menyakiti kita, apalagi membunuh. Kerana mereka tidak mempunyai fizikal seperti manusia. 
 
Apa buktinya : Anda  pernah bomoh atau kumpulan pemburu hantu memasukkan jin ke  dalam botol?  Dan sebesar apapun jinnya tetap boleh dimasukkan ke dalam botol. ( sesuai dalam ayat suci Al Quran bahawa jin dapat memasuki dan tinggal kedalam aliran darah manusia, dan itu dibenarkan, dengan adanya kerasukan)

12) Jin islam paling susah untuk diusir. Yup, jin pun mempunyai perbezaan agama,.Itu hak mereka tiada siapa yang melarang . 

Kenapaaa? Cubalah sendiri,  baca ayat Al Quran pada orang yang sedang dirasuk, dia lebih hafal lagi, 

13) Suara jin memang pelik dan agak keras, seperti bergelombang. dan tidak lancar.

Terapi Ayat Ruqyah Syariah yang dapat menenangkan minda ,aura dan diri serta menghindarkan jin dari memasuki saluran darah kita..

 

 

Sumber

6 comments

  1. Fakta nombo 11 is not true at all. Zat diowg dari api dan kita akan sakit bila diowg ada. Diowg leh merasuk n bunuh kita. Doa pada Allah agar kita dijauhi gangguan makhluk halus terutama jin dan syaitan.

  2. jin n syaitan xboleh bnh manusia. slh satu tugas dorng utk menyesatkn manusia. manusia sendiri yg akan mmbunuh diri dgn berputus asa, xdpt thn dgn sihir, xtau cre mengatasi. Jin hnye akan mendorong org begitu ke arah kesesatan dan menyebabkn org tu rs ingin bnh diri. Jin xblh bnh manusia secara direct, tapi mereka blh buat manusia merana.

  3. betol tu.. bila dia ada dlm bdn kite, kite akn lemah dn sakit…

  4. jin & manusia.
    jin juga membantu kita agar beriman kepada Alloh, because kita tidak bisa menang tanpa lawan..

  5. faktar no.11 tu x salah kerna jin dalam keadaan sifat yang ghaib dan manusa dlm keadaan sifat yg nyata jdi jin x blh membunuh..

  6. PERTANYAAN " dlm bicara ini(sirah nabi sulaiman) mengatakan bahawa JIN (jin islam @ tidak islam) tidak mengetahui dn adakah ia tidak punya daya dan upaya? apakah pula makhluk yg mengetahui dari golongan itu? dan makhluk yg mengetahui akan masa hadapan?..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge