Home / INFO / 9 Jenis Petir yang Paling Berbahaya di Dunia

9 Jenis Petir yang Paling Berbahaya di Dunia

 

Banyak petir yang berbahaya sehingga boleh meragut nyawa seseorang sehingga penting untuk kita mengetahui pada setiap satunya dan apa jenis petir tersebut. Petir adalah gejala alam yang biasanya muncul pada musim hujan di mana di langit muncul kilatan cahaya sesaat yang menyilaukan biasanya disebut kilat yang beberapa saat kemudian diikuti dengan bunyi menggelegar sering disebut sebagai Guruh. Perbezaan waktu kemunculan ini disebabkan adanya perbezaan antara kecepatan bunyi dan kecepatan cahaya.

1. St. Elmo’s Fire

petir1

Petir jenis ini sangat kuat sehingga tanah akan berlubang apabila disambar olehnya. Apabila petir ini datang, tidak ada seorang pun berani untuk keluar rumah.

2. Boom

 

Ball Thunder adalah fenomena yang aneh, ia tidak dapat dipastikan bagaimana ia terhasil, ia juga boleh membahayakan kehidupan.

3. Deadly

Di Amerika Syarikat, sekitar 58 orang dibunuh setiap tahun oleh petir. Sekitar 250 orang bertahan hidup setiap tahun setelah disambar petir, namun sebahagian besar hidup dengan bekas luka tetap.

4. Cloud Flashes

 

Ketika kilat menyala di awan, kadang-kadang Anda dapat melihat garis di udara di sekitar badai. Itu disebut kilat awan-ke-udara, atau disebut sebagai “Anvil Crawler” Petir juga dapat melakukan perjalanan dari awan ke awan. 

5. Cloud-to-sea Lightning

 

Petir jenis ini sering didapati di laut oleh para nelayan.

6. Mind-blowing Beauty

 

 

Petir melalui udara memancarkan cahaya putih, tetapi dapat muncul sebagai warna yang berbeda bergantung pada keadaan cuaca. Kerana kelembapan, kabus, debu dan seperti dengannya, petir dapat muncul dalam warna merah atau oren dalam cara yang tidak sama ketika matahari terbenam.

7. Upper Atmospheric Lightning

 

Petir ini digelar sangat istimewa kerana ia jarang dapat dilihat.

8. Mulitple Strikes & Long Exposure Photos

 

Petir ini kelihatan seperti mercun, ia terjadi seperti itu kerana ia bergabung dengan angin yang sangat kuat sehinggakan ia seakan seperti meletup dengan banyak.

9. Sensational Volcanic-Lightning 

 

Petir jenis ini seperti bergabung dengan elemen-elemen yang lain seperti api, debu dan pasir. Petir jenis ini antara petir terpanjang.

 

 

Sumber

 

 

13 comments

 1. Subhanallah… siyes ak pling phobia ngan petir, guruh etc.. ><

 2. allahhuakbar…

 3. Syafiera Lewis

  Cantiknya petir tapi memang bahaya.

 4. pakcik saya ernah kene sambar petir …..tpi dah meninggal ….

 5. ooo baru tau petir ni ada jenis jenis jugak… ermm ok la nak baca dulu

 6. kene hati-hati.jangan main kat luar masa hujan yeeee.

 7. nasib baik tadi saya x mandi hujan huh …

 8. Syafiera Lewis

  best pulak tgk petir tpi kalo kena arwah oo. ;(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge