Home / Isu Semasa / berjubah di dalam klip video di syria manusia atau malaikat?

berjubah di dalam klip video di syria manusia atau malaikat?

berjubah putih manusia atau malaikatBerjubah di Dalam Klip Video di Syria Manusia atau Malaikat. Suatu kisah yang amat ganjil dan sangat menarik untuk di kongsi kepada pembaca setia blog ini iaitu mengenai satu klip video berjubah putih di Syria manusia atau malaikat. Menurut sumber yang boleh di percayai di dalam video 3.55 minit itu memaparkan seakan-akan seorang lelaki yang berjubah dan beserban putih dilihat menuju ke arah seorang yang di tembak oleh tentera Basyar Asad ketika orang ramai sedang kalut mengangkatnya tanpa ada kesan darah melekat pada bajunya.

 

Ikuti petikan yang di ambil dari blog Ustaz Nik Nasri ini:

Satu klip video selama 3.55 minit yang diupload memaparkan tentera Basyar Asad laanahumullah menembak rakyat. Ada yang mati dan luka. Seorang lelaki berjubah dan berserban putih dilihat tenang menuju kepada seorang yang ditembak ketika orang lain begitu kalut, mengangkatnya tanpa ada kesan darah melekat di bajunya.

Manusia atau malaikat? Kalau manusia tidak hairan. Kalau malaikat, maka kita melihat dari 3 sudut hukum: hukum adat, hukum akal, hukum syarak.

Hukum adat atau kebiasaan menunjukkan ia agak pelik kerana adat dan kebiasaannya orang ramai akan gelabah dan kalut ketika pihak keselamatan mengamuk (tak percaya tanya peserta BERSIH). Tetapi lelaki berjubah dan berserban putih itu tenang sahaja seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku. Datangnya pula dari arah kawasan yang dikuasai tentera.

Hukum akal pula mengatakan tidak mustahil kalau itu adalah malaikat. Yang mustahil pada akal ialah seperti anak lebih dewasa dari bapa.

Hukum syarak pula boleh diambil dalilnya dari al-Quran dan Hadis. Dalam al-Quran Allah diceritakan kisah Nabi Ibrahim yang didatangi 2 Malaikat berupa lelaki segak memberitahu tentang Nabi Ibrahim yang akan dikurniakan anak dari Sara walaupun Sara tidak mampu lagi mengandung. Malaikat itu pula tidak menjamah daging lembu panggang yang dihidang oleh Nabi Ibrahim.

2 Malaikat itu juga datang kepada Nabi Lut memberitahunya supaya keluar dari negerinya sebelum waktu Subuh kerana Allah akan membinasakan negeri itu yang penduduknya beramal dengan homoseks. (Golongan LGBT, ambil perhatian perkara ini!).

Jibril as sendiri datang kepada Nabi SAW dengan rupa lelaki segak, berpakaian putih tanpa kesan musafir, rambut hitam.

Dalam beberapa riwayat disebutkan Saidina Ali juga pernah berurusan jualbeli unta dengan Malaikat Jibril dan Mikail yang berupa dengan rupa lelaki setelah Saidina Ali memberi sedekah kepada fakir miskin.

Justeru, kalau lelaki yang mengangkat orang yang ditembak itu adalah malaikat, maka ia bukanlah sesuatu yang mustahil menurut hukum syarak. Maka perkara ini boleh dianggap satu karamah kepada mereka yang syahid kerana diangkat oleh malaikat, atau kemuliaan juga bagi rakyat Syria secara umumnya yang menentang pemerintah yang zalim seperti Basyyar al-Asad itu.

Dalamasa yang sama, perlu diingat dengan ungkapan: ‘Al-Istiqaamatu khairun min alfi karaaamah’ . Istiqamah iaitu tetap dalam prinsip agama, perjuangan, ibadah dan kehidupan menurut Islam sebenarnya lebih baik dari seribu karamah (kemuliaan) yang diberi yang ditunjuk antaranya melalui klip video tersebut.

Moga Allah membantu rakyat Syria yang dizalimi dan menghancurkan kezaliman dan penzalim di seluruh pelusuk bumi ini.

SUMBER: USTAZ NIK NASRI

No comments

 1. wah gerun aku tgk gambar tu..

 2. Muhammad Iqmal

  subhanallah

 3. video mne ?? na tengok

 4. Muhammad Zulhaizam Md Nasir

  allah..huakbar…..

 5. Allah maha besar..wallahualam , hanya tuha aje yang tahu benar atau tidak :').

 6. assalam…. sungguh menakjubkan subhanallah.juga mengigatkan kembali peristewa dibulan Ramadhan semasa saya sedang sakit dulu.

 7. ALLAH HUAKBAR!

 8. SUBAHANALLAH…MAHA SUCIMU YA RABB…

 9. Gak bisa dibuka, adakah versi mp4 nya ukhti Alysha?

 10. Ayi Hidayat..sila lihat di you tube..insya Allah ada

 11. adakah itu semua btl…

 12. Muhammad Zaidi Zakariah

  ada yg eng version pnyer x? x pham la ap dier tlis ><'.

 13. insyaa Allah nanti ana lihat di yutub… syukran.

 14. MAHA SUCI TUHANKU…SUBHANALLAH!!!

 15. Wynn-wynn Fabian

  Subhanallah….

 16. Riva Susanti Ain

  Subhanallah…tiada yang mustahil bagi Allah s.w.t.

 17. Khairunei Ibrahim..hanya Allah yg Maha Mengetahui segalanya..

 18. Muhd Nizam Shah

  Subhanallah.. ALLAH Maha Besar..

 19. “Sesungguhnya pusat negara kaum Mukmin itu
  di Syam” [HR Ahmad] dan “Sesungguhnya pusat negara Islam itu di
  Syam” [HR Tabrani dalam al-Kabeer].

  Insyallah, fajar Khilafah telah menyingsing dan pertolongan Allah itu sesungguhnya amat dekat!!!!

 20. Mungkin wali Allah s.w.t…wali abdal…dunia ne masih ade wali Allah…cuma pada zaman sekarang wali menyembunyikan diri kerana fitnah org…

 21. Sheikh Darul Isma

  dye angkat mgsa tu mcm angkat beg pakaian yang ringan..sedangkan untuk angkat seorang dewase memerlukan lebih dari seorang..subhanallah…pelindungan dari maha suci allah.

 22. allahuakbar….. Rawzin Sharhan

 23. allahuakbar

 24. subhanallah ,, Allahu akbar ,

 25. ╔════════════════════════════════╗ ║▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒▒▒▒███▒▒▒▒████▒█▒▒▒█▒▒▒▒▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒▒▒▒▒█▒▒▒▒▒█▄▄█▒██▒██▒▒▒▒▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒▒▒▒▒█▒▒▒▒▒█▀▀█▒█▒█▒█▒▒▒▒▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒▒▒▒███▒▒▒▒█▒▒█▒█▒▒▒█▒▒▒▒▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒███▒▒███▒▒████▒█▒▒█▒███▒▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒█▒▒█▒█▒▒█▒█▒▒█▒█▒▒█▒█▒▒█▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒███▒▒██▄▒▒█▒▒█▒█▒▒█▒█▒▒█▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒█▒▒▒▒█▒▒█▒████▒████▒███▒▒▒▒▒║ ║▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒.
  ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒║ ║▒▒█████▒████▒▒▒███▄▒████▒▒████▒▒║ ║▒▒▒▒█▒▒▒█▒▒█▒▒▒█▄▄▀▒█▒▒▒▒▒█▄▄█▒▒║ ║▒▒▒▒█▒▒▒█▒▒█▒▒▒█▀▀▄▒█▀▀▒▒▒█▀▀█▒▒║ ║▒▒▒▒█▒▒▒████▒▒▒███▀▒████▒▒█▒▒█▒▒║ ║▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒║ ║▒█▒▒▒█▒█▒▒█▒████▒█▒▒▒▒███▒█▒▒▒█▒║ ║▒██▒██▒█▒▒█▒█▄▄▄▒█▒▒▒▒▒█▒▒██▒██▒║ ║▒█▒█▒█▒█▒▒█▒▀▀▀█▒█▒▒▒▒▒█▒▒█▒█▒█▒║ ║▒█▒▒▒█▒████▒████▒████▒███▒█▒▒▒█▒║ ║▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒║ ╚════════════════════════════════╝.

 26. APA PULAK TAK BETULNYA?… SATU DUNIA KECOH SYRIA BERLAKU PEMBERONTAKAN …

 27. Wallahualam..

 28. ALLAHUAKBAR…..ALLAHUAKBAR….ALLAHUAKBAR….

 29. Haisyahmi Sky

  ALLAHUAKBAR!

 30. Ahmad Aminurashid

  Subhanallah

 31. subhanallah…
  allahuakbar….

 32. Kalau ini benar malaikat bereti kita sebenarnya telah menyaksikan sendiri malaikat berwajah mausia… subhanallah.. moga allah mejberkati bumi syiria,malaysia dan humi2 islam…

 33. Allah maha besar Allahuakhbar,mmg itu kejadian Allah

 34. Jawab: nikah mut’ah adalah haram dan bathil jika terjadi berdasarkan hadits yang diriwayatkan Al-Bukhari dan Muslim Rahimahumallah dari Ali bin Abi Thalib Radhiallahu ‘anhu. Al-Bukhari dalam Kitab Al-Hiyal (6560) dan Muslim dalam kitab An-Nikah (1407), juga terdapat dalam Sunan Tirmidzi dalam kitab An-Nikah (1121), Sunan An-Nasa’i dalam kitab Ash-Shaid wa Adz-Dzaba’ih (4334), Sunan Ibnu Majah dalam kitab An-Nikah (1961), Musnad Ahmad bin Hanbal (1/79), Muwaththa’ Malik dalam kitab An-Nikah (1151), Sunan Ad-Darimi dalam kitab ¬An-Nikah (2197), “Bahwasanya Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa Sallam melarang jenis pernikahan mut’ah dan (melarang) memakan daging keledai Ahliyah pada hari Khaibar.”
  Dalam riwayat Malik 2/542, Ahmad (1/79, 103, 142), Al-Bukhari (5/78, 6/129, 2 30, 8/61), Muslim (2/1027, 1028 no.1407), Tirmidzi (3/430, 4/254, no.1121, 1794), An-Nasa’I, (6/125-126, 7/202, 203, no.3365,3367,4335,4336), Ibnu Majah (1/630, no.1961), Ad-Darimi (2/86, 140), Abdurrazzaq (7/501-502, no.14032), Abu Ya’la (1/434, no.576), Ibnu Hibban (9/450,453, no.4143,4145), dan Al-Baihaqi (7/201,202) “Beliau melarang dari jenis mut’atun nisaa’ (menikahi wanita dengan cara mut’ah) pada hari Khaibar.”
  Imam Al-Khattabi berkata, “Pengharaman nikah mut’ah berdasarkan ijma’, kecuali sebagian syi’ah dan tidak sah qa’idah mereka yang menyatakan untuk ‘mengembalikan perselisihan kepada Ali’, padahal telah shahih dari Ali pendapatnya bahwa nikah mut’ah telah dihapus hukumnya.”
  Imam Al-Baihaqi menukilkan dari Ja’far bin Muhammad (Al-Baqir) bahwa beliau pernah ditanya tentang nikah mut’ah maka beliau menjawab, “itu adalah perbuatan zina.”
  Demikian pula imam Muslim meriwayatkan sebuah hadits dalam kitab Shahihnya dari Sabrah bin Ma’bad Al-Juhani dari Nabi Shalallahu ‘alaihi wa Sallam bahwa beliau bersabda. Lafazh hadits (yang akan disebutkan ini) juga diriwayatkan Ahmad 2/405-406, Muslim 2/1025, no.1406. Ibnu Majah 2/631, no.1962, Ad-Darimi 2/140, Abdurrazaq 7/504, no.14041, Ibnu Abi Syaibah 4/292, Abu Ya’la 2/238 no.939, Ibnu Hibban 9/454-455 no.4147, dan Al-Baihaqi 7/203. “Sungguh! Aku dahulu mengijinkan kalian untuk melakukan mut’ah dengan wanita. (Ketauhilah!) sesungguhnya Allah telah mengharamkannya sampai hari kiamat. Barangsiapa yang masih melakukannya hendaklah meninggalkannya dan jangan mengambil sesuatu yang telah ia berikan kepadanya (wanita yang dia mut’ahi).”
  Wabillahit Taufiq, wash shalallahu ‘ala Nabiyyina Muhammad wa Alihi wa Shahbihi wa Sallam

 35. BAIKLAH MAKA THREAD INI DIANTARA SAYA DGN ENCIK HYTE TELAH DIBATALKAN LALU SAYA MENGANGGAP ENCIK HYDE TIDAK DAPAT MENJAWABNYA MELAINKAN DENGAN BERPUSING2 HUJJAH YANG LAIN DENGAN PENUH EMOSI DAN RIAK TIDAK MAHU MENGAKUI KEDHOIFAN TTG MENGUTARAKAN HUJJAH MENGENAI HUKUM SYARA'YANG TELAH DIPERBAHASKAN DISINI ,SEGALA PERSOALAN BARU TIDAK AKAN DILAYAN KERANA SOALAN SEDIA ADAPUN TIDAK MAMPU DIBAHASKAN DENGAN CARA ILMIAH OLEH ENCIK HYDE.ADA DALIL DIPUSINGKAN ATAU LEMPAR DIDALAM LONGKANG ( MAAF JIKA ENTA MALU DENGAN PERNYATAAN ANA).KITA SENTUH BAB TERJEMAHAN AYAT DARI SOALAN SAYA DIATAS INI….Firman Allah Ta’ala [ Surah An-Nisa'] ayat 24::

  ﴿ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ النِّسَاء إِلاَّ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ كِتَابَ اللّهِ عَلَيْكُمْ وَأُحِلَّ لَكُم مَّا وَرَاء ذَلِكُمْ أَن تَبْتَغُواْ بِأَمْوَالِكُم مُّحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ فَمَا اسْتَمْتَعْتُم بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِيضَةً وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا تَرَاضَيْتُم بِهِ مِن بَعْدِ الْفَرِيضَةِ إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيماً حَكِيماً ﴾

  Ertinya::

  “Dan (diharamkan juga kamu berkahwin dengan) perempuan-perempuan isteri orang, kecuali hamba sahaya yang kamu miliki [ – iaitu hamba sahaya yang dimiliki dengan jalan tawanan dalam perang Sabil, yang suaminya tidak tertawan sama – ].( Haramnya segala yang tersebut itu) ialah suatu ketetapan hukum Allah (yang diwajibkan ke atas kamu).Dan (sebaliknya) dihalalkan bagi kamu perempuan-perempuan yang lain daripada yang tersebut itu, untuk kamu mencari (isteri) dengan harta kamu secara bernikah, bukan secara berzina.

  Kemudian mana-mana perempuan yang kamu nikmati percampuran dengannya (setelah menjadi isteri kamu), maka berikanlah kepada mereka mas kahwinnya (dengan sempurna), sebagai suatu ketetapan (yang diwajibkan oleh Allah).

  Dan tiadalah kamu berdosa mengenai sesuatu persetujuan yang telah dicapai bersama-sama oleh kamu (suami isteri), sudah ditetapkan maskahwin itu (tentang cara dan kadar pembayarannya)….MELALUI AYAT ALLAH INI TIADA YANG MENUNJUKKAN TANDA2 MENGHALALKAN MUTA'AH DAN PASTINYA TIADA MUTA'AH YG DIHALALKAN DR SUDUT PANDANGAN ALQURAN YA'NI FIRMAN ALLAH,JADI TIDAK TIMBUL MANA2 SUNNI YANG SUDI MENASAKH AYAT YG SEMEMANGNYA TIADA MAKSUD YG MENYATAKAN PENGHALALAN MUTA'AH…LIHAT 3. PERBEZAAN TAFSIRAN ANTARA SYIAH DAN SUNNI

  GOLONGAN SYIAH::

  Golongan Syiah menafsirkan ayat di atas [ khususnya daripada "famastamta'tum bihi … hingga … faridhotan ] sebagaimana berikut::

  ( Menurut Syiah) Maka wanita-wanita yang telah kamu istimta’ dengan mereka, berikanlah kepada mereka upah mereka sebagai suatu kewajiban”.

  Menurut golongan Syiah, kita boleh istimta’ (iaitu bersenang-senang) dengan wanita asalkan dibayar upahnya, dan istimta’ itu ialah mut’ah menurut mereka.

  GOLONGAN SUNNI atau AHLUS SUNNAH WAL JAMA’AH

  Ahlus Sunnah Wal Jama’ah, ringkasnya Sunni atau ASWJ, berpegang bahawa nikah mut’ah itu sama hukumnya adalah, terlarang lagi haram.

  Erti ayat ke-24 Surah An-Nisa’ di atas bukanlah menghalalkan mut’ah, tetapi ayat yang berkaitan dengan soal nikah. Erti yang sebenar dari frasa ayat mulai dari “famastamta’tum bihi … hingga … faridhotan” itu ialah::

  “Kemudian mana-mana perempuan yang kamu nikmati percampuran dengannya (setelah menjadi isteri kamu), maka berikanlah kepada mereka mas kahwinnya (dengan sempurna), sebagai suatu ketetapan (yang diwajibkan oleh Allah).“

  “Ujur” dalam ayat itu bukan bermaksud “upah” tetapi bererti “mahar” atau “mas kahwin“. Ini jelas diterangkan oleh ayat selepasnya iaitu ayat 25 Surah An-Nisa’::

  ﴿ وَمَن لَّمْ يَسْتَطِعْ مِنكُمْ طَوْلاً أَن يَنكِحَ الْمُحْصَنَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ فَمِن مِّا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُم مِّن فَتَيَاتِكُمُ الْمُؤْمِنَاتِ وَاللّهُ أَعْلَمُ بِإِيمَانِكُمْ بَعْضُكُم مِّن بَعْضٍ فَانكِحُوهُنَّ بِإِذْنِ أَهْلِهِنَّ وَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ مُحْصَنَاتٍ غَيْرَ مُسَافِحَاتٍ وَلاَ مُتَّخِذَاتِ أَخْدَانٍ فَإِذَا أُحْصِنَّ فَإِنْ أَتَيْنَ بِفَاحِشَةٍ فَعَلَيْهِنَّ نِصْفُ مَا عَلَى الْمُحْصَنَاتِ مِنَ الْعَذَابِ ذَلِكَ لِمَنْ خَشِيَ الْعَنَتَ مِنْكُمْ وَأَن تَصْبِرُواْ خَيْرٌ لَّكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ ﴾

  Ertinya::

  Dan sesiapa di antara kamu yang tidak mempunyai kemampuan yang cukup untuk berkahwin dengan perempuan-perempuan baik-baik (yang merdeka, yang terpelihara kehormatannya) lagi beriman, maka bolehlah kamu berkahwin dengan perempuan-perempuan hamba yang beriman yang kamu miliki.Dan Allah lebih mengetahui akan iman kamu; kamu masing-masing (suami yang merdeka dan isteri dari hamba sahaya itu) adalah berasal sama (dari Adam, dan seagama pula).Oleh itu berkahwinlah dengan mereka dengan izin walinya, serta berikanlah mas kahwinnya menurut yang patut.

  Mereka (hamba-hamba perempuan yang akan dijadikan isteri hendaklah) yang sopan bukan perempuan-perempuan lacur dan bukan pula yang mengambil lelaki sebagai teman simpanan.

  Kemudian setelah mereka (perempuan hamba sahaya itu) berkahwin, lalu mereka melakukan perbuatan keji (zina), maka mereka dikenakan separuh dari (hukuman) siksa yang ditetapkan kepada perempuan-perempuan yang merdeka.

  ( Hukum perkahwinan ) yang demikian (yang membolehkan seseorang berkahwin dengan perempuan-perempuan hamba sahaya) itu ialah bagi orang-orang yang bimbang melakukan zina di antara kamu; dan sabarnya kamu (tidak berkahwin dengan perempuan hamba) itu adalah lebih baik bagi kamu.

  Dan (ingatlah) Allah amat pengampun, lagi amat mengasihani.

  Frasa ayat “fankihu hunna bi izni … hingga … bil ma’ruf” di atas jelas menyatakan::

  Oleh itu berkahwinlah dengan mereka dengan izin walinya, serta berikanlah mas kahwinnya menurut yang patut.

  Di sinilah letaknya kesalahan golongan Syiah yang mana mereka menghalalkan yang haram kerana tersalah dalam menafsirkan erti “ujur” sebagaimana yang diterangkan sendiri oleh ayat yang lain (iaitu ayat 25 di atas, iaitu maskahwin).
  Sokongan ayat perlunya perkahwinan yang diredhai oleh Allah :====>وَاللّهُ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا وَجَعَلَ لَكُم مِّنْ أَزْوَاجِكُم بَنِينَ وَحَفَدَةً وَرَزَقَكُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ أَفَبِالْبَاطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَتِ اللّهِ هُمْ يَكْفُرُونَ

  Allah telah menjadikan jodoh utk kamu dari jenismu sendiri, & Ia menjadikan utk kamu dari perjodohanmu itu anak-anak & cucu. (Al Qur’an Surat: An-Nahl: 72) SOKONGAN HADITH===> Ali bin Abi Thalbi sendiri telah mengharamkan nikah Mut’ah. Dari Ali bin Abi Thalib bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam telah mengharamkan menikah mut? ah dgn wanita pd perang Khaibar & makan himar ahliyah. (Hadis Riwayat: Bukhari & Muslim).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge