Home / ISLAM / CARA SOLAT SUNAT ISTIKHARAH

CARA SOLAT SUNAT ISTIKHARAH

solat-sunat-istikharahCara Solat Sunat Istikharah

Solat Istikharah adalah satu solat sunat yang dilakukan bagi mendapat petunjuk daripada-Nya mengenai sesuatu perkara yang diragui. Solat Sunat Istikharah dilakukan bagi mendapat jawapan atas persoalan yang bermain di minda seorang Muslim. Disaat mereka mempunyai dua pilihan iaitu pilihan A dan pilihan B. Solat Sunat Istikharah dapat membantu seseorang Muslim itu mendapat jawapan pasti atas persoalan antara dua pilihan itu.

 

Di dalam hidup seharian kita seringkali kita berhadapan dengan antara dua pilihan. Jarang sekali kita boleh memilih kedua-dua pilihan itu secara serentak. Memilihan pilihan pertama dan harus melepaskan pilihan kedua. Itulah kehidupan di dunia ini, manusia sering diberi pilihan. Di dalam kita memilih pilihan yang diberi adakah pilihan kita itu tepat atau sebaliknya? Solat Sunat Istikharah merupakan langkah yang terbaik bagi mendapat jawapan di atas persoalan yang bermain di fikiran seseorang Muslim. Solat Sunat Istikharah dapat membantu seseorang Muslim untuk membuat pilihan tepat.

 

Dengan Solat Sunat Istikharah Insyaallah kita akan diberi petunjuk oleh-Nya untuk memilih pilihan yang paling terbaik. Bagaimanakah cara untuk menunaikan Solat Sunat Istikharah?

 

Cara Solat Sunat Istikharah:

Lafaz niat
Ushalli Sunnatal Istikharaati Rak’ataini Lillahi Ta’aala

(Sahaja Aku sembahyang sunnat istikharah 2 rakat tunai kerana Allah Ta’ala)

Rakaat pertama:
Baca surah Al-fatihah dan surah Al-kafirun.

Rakaat kedua:
Baca surah Al-fatihah dan surah Al-ikhlas.

Selepas salam, bacalah doa yang disarankan dalam istikharah.

Dalam berdoa sebaiknya menyebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah s.w.t. misalnya: “Ya Allah, jika hal ini….(sebutkan namanya)”

 

Doa Solat Sunat Istikharah

doa solat sunat istikharahAllaahumma inni astakhiiruka bi’ilmika, wa astaqdiruka biqudratika wa as aluka min fadhlikal azhiim. Fa innaka taqdiru wa laa aqdiru, wata’lamu wa laa a’lamu, wa anta allaamul ghuyuub.

Allaahumma inkunta ta’lamu anna haadzal amra khairun lii fii diinii wama’aasyii wa ‘aaqibati amrii, ‘aajili amrii wa aajilihi faqdurhu lii wa yassirhu lii tsumma baarikliifiihi. Wa inkunta ta’lamu anna haadzal amra syarrun lii fii diinii wa ma’aasyii wa ‘aaqibatu amrii ‘aajili amrii wa aajilihi fashrif annii washrifni ‘anhu waqdur liyal khairahaytsu kaana tsumma ardhinii bihi, innaka ‘alaa kulli syai-in qadiir

 

Maksudnya:

“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.

Ya Allah, jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.

Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.”

*Waktu yang terbaik untuk Solat Sunat Istikharah adalah pada 2/3 malam(sekitar 2 pagi). Bagaimanapun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang diharuskan sembahyang contohnya selepas solat Maghrib.

17 comments

 1. solat istikharah byk membantu umat islam memilih antara dua perkara. bagus2.. boleh amalkan kalau confuse.. :)

 2. Aini Amirudin

  btol2..

 3. Aini Dan Amirudin

  btol2..

 4. Aqmar Macha Sa

  Terbaek ~

 5. Aqmar Macha Sa

  Terbaek ~

 6. Mohon Share… Thanks Jazakallalah Khairan.

 7. Mohon Share… Thanks Jazakallalah Khairan.

 8. Sgt berguna..terima kasih! Dn skrg sy sgt memerlukan caranya.

 9. Sgt berguna..terima kasih! Dn skrg sy sgt memerlukan caranya.

 10. maaf bertanya..dfahamkan solat ini sama sperti solat subuh tetapi cuma yg mbezakan adalah niat solat tersebut.jadi..kiranya,solat ini juga perlu dsertai dgn bcaan doa qunut ke?trima ksih

 11. Perkongsian yg bermanfaat…
  Maria Firdz recently posted…Doa Mohon Bantuan Mengingati Allah!My Profile

 12. Perkongsian yg sangat bermanfaat…

 13. Solat sunat istikharah!tepat pada masanya…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge