Cara Solat Sunat Istikharah

cara-solat-sunat-istikharah.jpg

Cara Solat Sunat Istikharah

Solat Istikharah adalah satu solat sunat yang dilakukan bagi mendapat petunjuk daripada-Nya mengenai sesuatu perkara yang diragui. Solat Sunat Istikharah dilakukan bagi mendapat jawapan atas persoalan yang bermain di minda seorang Muslim. Disaat mereka mempunyai dua pilihan iaitu pilihan A dan pilihan B. Solat Sunat Istikharah dapat membantu seseorang Muslim itu mendapat jawapan pasti atas persoalan antara dua pilihan itu.

Di dalam hidup seharian kita seringkali kita berhadapan dengan antara dua pilihan. Jarang sekali kita boleh memilih kedua-dua pilihan itu secara serentak. Memilihan pilihan pertama dan harus melepaskan pilihan kedua. Itulah kehidupan di dunia ini, manusia sering diberi pilihan. Di dalam kita memilih pilihan yang diberi adakah pilihan kita itu tepat atau sebaliknya? Solat Sunat Istikharah merupakan langkah yang terbaik bagi mendapat jawapan di atas persoalan yang bermain di fikiran seseorang Muslim. Solat Sunat Istikharah dapat membantu seseorang Muslim untuk membuat pilihan tepat.

Dengan Solat Sunat Istikharah Insyaallah kita akan diberi petunjuk oleh-Nya untuk memilih pilihan yang paling terbaik. Bagaimanakah cara untuk menunaikan Solat Sunat Istikharah?

Cara Solat Sunat Istikharah:

Lafaz niat
Ushalli Sunnatal Istikharaati Rak’ataini Lillahi Ta’aala

(Sahaja Aku sembahyang sunnat istikharah 2 rakat tunai kerana Allah Ta’ala)

Rakaat pertama:
Baca surah Al-fatihah dan surah Al-kafirun.

Rakaat kedua:
Baca surah Al-fatihah dan surah Al-ikhlas.

Selepas salam, bacalah doa yang disarankan dalam istikharah.

Dalam berdoa sebaiknya menyebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah s.w.t. misalnya: “Ya Allah, jika hal ini….(sebutkan namanya)”doa-istikharah.jpg

Doa Solat Sunat Istikharah(Rumi)

Allaahumma inni astakhiiruka bi’ilmika, wa astaqdiruka biqudratika wa as aluka min fadhlikal azhiim. Fa innaka taqdiru wa laa aqdiru, wata’lamu wa laa a’lamu, wa anta allaamul ghuyuub.

Allaahumma inkunta ta’lamu anna haadzal amra khairun lii fii diinii wama’aasyii wa ‘aaqibati amrii, ‘aajili amrii wa aajilihi faqdurhu lii wa yassirhu lii tsumma baarikliifiihi. Wa inkunta ta’lamu anna haadzal amra syarrun lii fii diinii wa ma’aasyii wa ‘aaqibatu amrii ‘aajili amrii wa aajilihi fashrif annii washrifni ‘anhu waqdur liyal khairahaytsu kaana tsumma ardhinii bihi, innaka ‘alaa kulli syai-in qadiir

Maksudnya:

“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.

Ya Allah, jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.

Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.”

*Waktu yang terbaik untuk Solat Sunat Istikharah adalah pada 2/3 malam(sekitar 2 pagi). Bagaimanapun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang diharuskan sembahyang contohnya selepas solat Maghrib.

Cara Solat Sunat Istikharah Solat Istikharah adalah satu solat sunat yang dilakukan bagi mendapat petunjuk daripada-Nya mengenai sesuatu perkara yang diragui. Solat Sunat Istikharah dilakukan bagi mendapat jawapan atas persoalan yang bermain di minda seorang Muslim. Disaat mereka mempunyai dua pilihan iaitu pilihan A dan pilihan B. Solat Sunat Istikharah dapat membantu seseorang Muslim itu mendapat jawapan pasti atas persoalan antara dua pilihan itu. Di dalam hidup seharian kita seringkali kita berhadapan dengan antara dua pilihan. Jarang sekali kita boleh memilih kedua-dua pilihan itu secara serentak. Memilihan pilihan pertama dan harus melepaskan pilihan kedua. Itulah kehidupan di dunia ini, manusia sering diberi pilihan.…

Review Overview

User Rating: 3.68 ( 2 votes)
0

5 comments

 1. saya ingt brtnya.. sy telh melakukn slt istkrah iaitu mgenai plhan jdoh slma 3 mlm.
  dah hslny sy brasa tenang bla mengingati si dia tetapi kami tdk lagi mghbgi antra stu sma laen.
  adakah ini ptunjuk y kmi tiada jdoh krna tdk lg brhubgn…
  mhon kngsi pndpat.

 2. Mungkin jodoh awk dengan saya wahai eisya

 3. Saya dan bekas kekasih telah buat solat istikharah, saya tak dapat petunjuk dan dia dapat. Tapi dalam mimpinya wanita lain yang muncul. Walaupun saya tahu bukan sayalah wanita dalam mimpinya, saya selalu buat solat hajat agar jodohnya dipertemukan dgn saya, dan jika sebaliknya saya mohon agar Allah relakan hati saya atas ketentuannya. Saya ingin bertanya adakah berdosa sekiranya saya solat hajat untuk berjodoh denganya sedangkan saya tahu bukan saya wanita dalam mimpinya. Adakah saya dianggap sebagai melawan takdir Allah dengan melakukan doa yang seolah2 memaksa Allah untuk menentukan jodoh saya? Tapi ne adalah usaha saya selagi tidak dipertemukan dgn org yg tepat dan dalam masa yg sama saya tetap minta Allah merelakan hati saya sekiranya dia bukan ditakdirkan untuk saya.

 4. saya ada pilihan sediri, tetapi keluarga menentang, mereka suruh saya bersama pilihan mereka. tapi hati saya pada pilihan saya. wajar ke saya menunaikan solat istikarah ni. sebabkan itu saya keliru. sama ada untuk korbankan hati dan perasaan sendiri atau terus bersama pilihan hati saya

 5. ameera_huzaimie

  Saya keliru dgn kehadiran ex-bf sy… Seolah2 ingin peluang utk hubungan kami…n saye keliru dgn keputusan keluarga yg ingin saya berhenti hubungi ex-bf saya… Adakah saya perlu lakukan solat istikharah… Saya ingin sesuatu yg tenang…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CommentLuv badge