Home / Info / Hukum Membunuh Cicak

Hukum Membunuh Cicak

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca. Sebentar tadi Mat ada singgah kat artikel Kisah Nabi Ibrahim: Antara Burung dan Cicak. Pada ruangan komen Mat terbaca komen daripada Siti Aisyah mengenai hukum membunuh cicak. Cantik namanya seperti nama Isteri Rasulullah S.A.W, semoga tuannya semulia Siti Aisyah R.A. Terima kasih juga kepada beliau kerana sudi bertanya mengenai tentang itu.

Hukum membunuh cicak adalah Sunat seperti mana dalam hadis.

Dari Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda “Sesiapa yang membunuh cicak dengan sekali pukulan ditulis baginya 100 kebajikan, dan membunuhnya dengan dua kali pukulan ditulis baginya kebajikan kurang dari yang pertama, dan membunuhnya dengan tiga kali pukulan, kebajikannya kurang dari yang kedua.” Riwayat Muslim.

Dalam hadis lain

Daripada Sanibah Maulah al-Fakih ibn al-Mughairah yang menemui Aisyah r.a di dalam rumahnya lalu beliau melihat di dalam rumah Aisyah r.a ada lembing, lalu ditanya tentangnya: Wahai umm al-mukminin, apa yang anda lakukan dengan lembing ini? Jawab Aisyah r.a “Kami gunakannya untuk membunuh cicak-cicak, kerana Rasulullah s.a.w menceritakan kepada kami, Nabi Ibrahim dicampakkan ke dalam api, tiada binatang melata di muka bumi semuanya berusaha untuk memadamkannya melainkan cicak, ia meniup (memarakkan api) ke atas Nabi Ibrahim, lalu Rasulullah s.a.w menyuruh kami membunuhnya.” Riwayat Ibnu Majah.

Ini menunjukkan Rasulullah s.a.w menceritakan kepada isteri-isteri baginda apa yang telah cicak lakukan. Malahan semasa kafir Quraisy mencari Rasulullah s.a.w sewaktu Rasulullah s.a.w berada di gua Hira’ dan labah-labah membantu Rasulullah s.a.w dengan membuat sarang di mulut gua supaya kafir Quraisy ingatkan tiada orang di dalam gua berkenaan, akan tetapi cicak telah membuat bunyi untuk menunjukkan bahawasanya di dalam gua tersebut supaya menunjukkan ada orang di dalamnya.

About Mat Selipar

Saya merupakan seorang insan biasa tetapi ingin menjadi luar biasa. Saya suka berkongsi cerita dengan anda semua... :). Untuk sebarang pertanyaan,permintaan atau komen bolehlah emelkan kepada saya di [email protected]

48 comments

  1. Dennis Anthony

    hyep…thx for the sharing~~sentiasa dalam fikiran saya bertanya mengapa umat Islam membunuh cicak…dan saya pernah melihat kwn2 aq yg melastik kat cicak, bila aq tanya , mrk balas itu adalah tanggungjawab mereka as Muslim…but now,,, saya tahu sebabnye~~makasih~~like to know more bout it….. :)

  2. binawe punye cicak…..tgu ko!

  3. Kt rumah sy..
    Kucing2 sy yg selalu bunuh cicak2..

  4. haha ,, jmpa cicak trus bnuh yha .. *soe nyampok*

  5. ee.. ak geli ma cicak.. eish.. haha tpi law adeq ,, x dya tkot.. mala d pengang2'y laek.. d bnuh.. d cincang2'y.. d kasi msok dlam plastik pastu ltak d peti spya beku.. d pitiq'y.. haha d bkar.. d dera ouh cicak to.. katsiam sa..

  6. telan je cicak 2..haha

  7. euw .. ko gilak .. ko la mkn telan ..

  8. haha..klo halal dh lme ak tlan.. :}

  9. ayah saya paling terror bunuh cicik….

  10. ee ,,cicak ..geliii ..c zul tu mmg mau jdi cicak man kali dya ..haha bhya ipar q ..

  11. ap si kmu bilag ak gak pahm

  12. Sufi : gylak k m mkn cicak .. ee .. uhm l ndak pam dyam"
    Keyuk : hehe ea cyunk .. buang tabiat sua ipar mu tu .. haha

  13. Kesian plak nk bunuh cicak

  14. Azrul Muhammad

    Cicik erkk hahhahahaha

  15. Julietz Benjamin Sato

    banyak cicak kat uma kucing aq jak yang selalu bunuh..hihihi.

  16. bunuh sahaja bukan menyeksa! tapi saya tak sampai hati sehingga ade seekor cicak gile mencampok tahinye ke dalam air milo sedap buatan mok saye ttidok lame dahulu kale , saye dok ingat bile tapi yng pasti ia berlaku selepas potret monalisa dilukis!

  17. bunuh n makan. yaw yaw. kucing sy ckp. haha

  18. bunuh la dengan sekali pijakkan !

  19. Kt umah ku lg ku geram..Depa (cicak) berak kt atas kereta ku dgn bnyk nya sekali..Masa kt sekolah dulu pun depa selalu berak kt atas meja..yg geramnya meja aku plak tu haha. Pandai dia cari port, knp xcari kt port klang je huhuhu.

  20. haha sungguh melucu kan…!!=D

  21. hahahaha plik3

  22. binatang pling kojaq…ni la….barua dia p landing taik die ats al`quran aq….kite duk sdp lyn bca quran…tetiba mai bnda htam ptih kt muka 483.

  23. Sabihah Shamsuddin

    bagusnya kucing saudari, amalkan isi hadith nabi..

  24. bunuh lah dia dengan singkat, jgn lah engkau lama menyiksanya…
    karena dia juga mahkluk ciptaannya juga….

  25. Marc Hide Takizawa

    kucing mmg berkat!…hehehe…

  26. Marc Hide Takizawa

    sy pun geli ngn cicak…

  27. Wan Abdul Halim

    beli short gun manik memadai dah.

  28. kucing kamu dpt 100 kebajikan… :)

  29. aku slalu igak cicok, ambik player, letok tekok yer.pappppppp.
    putus trusssssss.v makan ke ayam…ayam tu plak aku makan.hahahaha.

  30. Owh…..begitu kisahnya. Tau bunuh cicak dpt pahala, tp sblm ni xtau sbbnya.

  31. jom esok bli ubt cicak…:)

  32. sya klau bunah cicak sya tikan lennyet2 cicak tu smpai hncur..
    cicak kat umah sya dah x brani kcau sya..

  33. trknang time tuisyen dlu.. ade la sek0r cicak ni, duk kt bwah krusi,. aku pn ape lg angkt krusi 2 ltak kt cicak bg lenyek.. nk tau ape jd? taik ciret yg kuar, smpai trkene kt kaki aku.. huhu, "PERINGATAN SEBELOM BUNUH CICAK" klu nmpak cicak 2 perut kemb0ng semcam je.. jgn la korang pijak.. lastik je pkai getah.. klu xmau kne mcm aku la.. :P

  34. owhhh.. mcm 2 critanya.. mana kw cicak!

  35. cicakman tu nk kene bunuh jgk ni..

  36. aq benci cicak.. asyik2 die target taik die atas kepala aq.. lahabau tol..

  37. camane nak bunuh Cicak Man dgn sekali tampar? hehe ramai yang sangka sunat dibunuh kerana kisah Rasulullah Saw bersembunyi dalam gua ketika dikejar oleh Quraisy dahulu…

  38. kucing pun berdendam dgn cicak..

  39. Rumah saya bnyk sgt cicak…….saya masih lagi musykil bagaimana nk bunuh cicicak…???? Saya pernah halau tpi mereka dgn berani stg semula….siap dgn berak berak sana sini…..saya ibu dn adik hari2 kenabersihkan najis binatang cicak celaka ni…..kenape Allah cipta ia…saya tau saya tk berhak mempersoalkan bnda ini………..tapi tolonglah……saya cumank tahuhukbunuh

  40. Hukum bunuh cicak adakah harus? Haram atau wajib?? Yg sahih ye….

  41. pelek lahh..kenapa mesti bunoh? Ya Allah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Close