Home / Info / Keunikan Christmas Island

Keunikan Christmas Island

Pulau Krismas adalah sebuah pulau yang terletak di Selatan Jawa Barat dan ia sejajar dengan bahagian Utara Benua Australia. Kota terbesarnya adalah Flying Fish Cove. Nama kota ini telah diberikan bersempena dengan nama sejenis ikan iaitu ikan flying fish yakni spesis ikan yang boleh terbang di atas permukaan air. Pulau ini adalah lebih kecil daripada Pulau Bali di Indonesia. Populasi penduduk yang menetap di Pulau Krismas ini hanyalah dalam sekitar 1500 orang sahaja.

 

Salah satu spesis ikan terbang

 

Populasi penduduk di sini amat sedikit namun keunikannya adalah pulau ini juga dihuni dan dipenuhi dengan KEPITING MERAH atau bahasa mudahnya adalah KETAM MERAH. Anggaran ketam merah yang menduduki pulau ini adalah lebih kurang 30 juta ekor ketam merah. Suatu jumlah yang sangatlah banyak. Ketam merah ini berkeliaran di mana-mana sahaja di tanah pulau ini.

 

Pada musim hujan setiap tahun iaitu pada bulan Oktober atau November, ketam-ketam ini akan berhijrah dari hutan ke laut untuk bertelur dan melepaskan telur-telurnya ke dalam laut. Ketam-ketam ini mengambil masa perjalanan lebih kurang 2 bulan dari hutan ke laut (betul ke ni, boleh tahan lama juga kan?). Penghijrahan ini akan diketuai oleh ketam jantan, iaitu ia akan berada di hadapan diikuti oleh ketam betina dibelakang. Ketam jantan akan kembali semula ke hutan, dan kemudian ketam betina pula akan balik ke hutan bersama anak-anaknya (newborn).

 

Apabila berlakunya migrasi ketam-ketam ini, semua jalan akan dipenuhi bukan sahaja oleh ribuan malahan jutaan ketam. (Agak-agak takut tak kalau kena kerumun dengan ketam yang banyak² mcam ni? hahaa) Bayangkan hingga siap ada signboard lagi kat jalan di Pulau Krismas ini.

 

 

Secara logiknya, pulau ini lebih berdekatan dengan perairan indonesia, namun pihak australia menyatakan pulau ini masih dibawah bahagian negara mereka. Maka statusnya masih “organisasi teritori Australia”. Oleh itu mata wang yang digunakan adalah Autralian Dollar (AUD). Walaupun pulau ini terpencil namun apa yang boleh dibanggakan Bahasa Melayu turut dituturkan di sini, dan pemerolehan Bahasa Melayu itu sendiri terdapat di sini. Adalah cukup membanggakan tempat sekecil ini masih ada Bahasa Melayu iaitu bahasa ibunda kita dituturkan. Lihat sebuah papan tanda Ucapan Selamat Datang yang ada di sana di bawah ini.

 

 

Terdapat banyak tempat-tempat yang menarik di sini, cuma ia masih belum diperkenalkan lagi, di sini juga turut terdapat hotel, airport kecil, restoran, dan kemudahan kemudahan sepertimana yang kita ada sekarang.

 

Sila Lihat Gambar² Di Bawah Untuk lebih Ketakjuban:

 

Sebahagian panorama Pulau Krismas:

 

Gambar² aksi ketam merah berkeliaran di Pulau Krismas:

About Mat Selipar

Saya merupakan seorang insan biasa tetapi ingin menjadi luar biasa. Saya suka berkongsi cerita dengan anda semua... :). Untuk sebarang pertanyaan,permintaan atau komen bolehlah emelkan kepada saya di [email protected]

10 comments

  1. Hidayah Zainal

    boleh makan tak ketam merah ni?

  2. seram je klu kne ggt ketam.

  3. Shikin Shenova

    wow chili crab pun sodapp! hak3!

  4. Leirissa Cynthia

    x bahaya ke masuk telinga ker…tringin nak pergi tngok la.

  5. pulau ini satu masa dulu kepunyaan singapura, kemudian telah di jual pada kerajaan australia oleh chief minister Lim Yew Hock(dia sudah masok islam dan telah meninggal dunia di mekkah).

  6. Isz KeChik Klrcc

    gler aq at ketam tu… :)

  7. cool, leh wat ketm msak lomak ni! :D

  8. pulau ni memang cantik..ramai org melayu kita berhijrah utk bekerja di sana..saya salah seorang lahir di sana…

  9. ketam ni ley mkn x? kalu ley kn bez.

  10. yummy butter crab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge