Home / INFO / Siapakah Golongan Yang Benar Di Akhir Zaman

Siapakah Golongan Yang Benar Di Akhir Zaman

Kita sering tertanya-tanya siapakah umat akhir zaman dan siapa pula golongan ghuraba yang disebut dalam hadis nabi? Apakah yang telah kita buat untuk menjadi golongan ghuraba?

386268_290193051014280_899855327_n

 

Seringkali kita mendengar tokoh-tokoh tertentu atau kumpulan-kumpulan tertentu yang mendabik dada dengan pengikutnya yang ramai mendapat sokongan yang kuat seolah-olah hendak membuktikan bahawa mereka berada di landasan yang benar.Tetapi kita perlu ingat bilangan yang ramai itu tidak semestinya menunjukkan kita berada di pihak yang benar. Allah tidak menilai dan memandang kuantiti yang ada pada kita tetapi melihat kepada kualiti iman dan amalan kita. Jika kita membaca hadith-hadith Nabi s.a.w kita akan dapati bahawa pihak yang benar di akhir zaman nanti ialah pihak yang sedikit bilangannya berbanding pihak yang berada di jalan yang salah.

Hadith daripada Thauban r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Sentiasa ada satu golongan daripada kalangan umatku yang menzahirkan kebenaran, tidak akan memberi mudarat kepada mereka orang yang meninggalkan mereka sehingga datang hari kiamat dan mereka dalam keadaan tersebut.” (H.R. Muslim)

 

 

Hadith ini jelas membuktikan bahawa pada akhir zaman nantipejuang-pejuang kebenaran dan mereka yang menyeru kepada ma’ruf dan mencegah kemungkaran bukan daripada kalangan yang ramai tetapi terdiri daripada kumpulan yang kecil. Mereka akan berjuang menegakkan kebenaran, mengajak kepada berpegang dan kembali kepada ajaran Al-Quran dan As-sunnah, bersabar di atas segala celaan dan hinaan dan tidak takut kepada ancaman.

 

 

Rasulullah S.A.W pernah mengingatkan kepada kita mengenai tibanya zaman di mana Islam dianggap asing oleh masyarakat sekeliling sebagaimana zaman permulaan Islam dahulu. Pada masa itu orang yang mengamalkan Islam dianggap asing. Orang yang menyeru kepada kebaikan dianggap ketinggalan zaman, orang yang mencegah kemungkaran dianggap menjaga tepi kain orang atau tuduhan-tuduhan seumpamanya. Pada hari ini kita telah merasai keasingan Islam itu.

 

 

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Islam bermula dalam keadaan asing dan akan kembali dalam keadaan asing sebagaiman ia bermula maka beruntunglah orang yang asing. Sahabat-sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah siapakah orang asing itu?” Rasulullah s.a.w menjawab: “Orang yang melakukan pembaikan (islah) ketika rosaknya manusia, tidak bersengketa dalam agama Allah dan tidak mengkafirkan orang yang berada pada tauhid disebabkan dosa.” (H.R. Muslim)

Terdapat pelbagai riwayat yang menjelaskan maksud ghuraba’ (asing) sebagaimana yang terdapat dalam hadith ini antaranya ialah golongan soleh yang bilangannya sedikit dalam kumpulan ramai yang melakukan kejahatan.

 

Antara sifat ghuraba’ ialah tetap berpegang dengan ajaran Islam ketika masyarakat dalam keadaan rosak.

Perkara ini dijelaskan oleh Nabi s.a.w dalam hadithnya yang bermaksud: “Telah berpecah Yahudi kepada 71 kumpulan dan telah berpecah Nasrani kepada 72 kumpulan dan akan berpecah umatku kepada 73 kumpulan kesemuanya dalam neraka melainkan satu.” Dikatakan siapakah dia wahai Rasulullah (golongan yang satu)? Jawab Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesiapa yang berpegang dengan apa yang aku pegang dan sahabatku.

 

 

Jika kita membaca sejarah perjuangan Rasulullah s.a.w kita akan dapati bagaimana risalah Islam yang dibawa oleh baginda dianggap asing sehingga ditentang hebat oleh kafir Quraisy Mekah. Dakwah kepada agama tauhid yang dibawa oleh Rasulullah pada peringkat awalnya hanya diimani oleh kalangan keluarga dan sahabat yang terdekat sahaja.

Ajaran yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w dianggap asing dan pelik oleh masyarakat Jahiliah apatah lagi Rasulullah s.a.w menentang berhala-berhala mereka, menentang amalan syirik dan khurafat yang mereka lakukan, menentang perzinaan, adat dan budaya yang biasa mereka agungkan. Justeru, apabila Rasulullah s.a.w membawa sesuatu yang bertentangan dengan amalan nenek moyang mereka maka mereka mula bertindak balas dengan menghina, mencela Rasulullah dan menyeksa serta membunuh sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w. Inilah gambaran tentang asingnya Islam itu pada peringkat awal dakwah Rasulullah s.a.w.

 

 

Firman Allah s.w.t dalam surah Hud ayat 120: “Setiap berita daripada Rasul-rasul itu, Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad), untuk menguatkan hatimu dengannya; telah datang kepadamu dalam berita ini kebenaran dan pengajaran serta peringatan bagi orang yang beriman.

 

 

Apa yang digambarkan oleh Rasulullah s.a.w mengenai keasingan Islam telah mula kelihatan dalam masyarakat kita. Nilai-nilai Islam yang masih ada dalam diri kita telah terhakis sedikit demi sedikit, dosa-dosa besar dianggap biasa, kefasadan dan kemaksiatan dibiarkan berlaku secara terang-terangan, orang-orang jahil bercakap mengenai Islam dan kurangnya perlaksanaan al-amru bi al-ma’ruf wan nahy ‘anil-munkar.

 

 

Asingnya Islam juga ialah apabila umat Islam mengabaikan kewajipan ibadat mereka kepada Allah s.w.t, mengabaikan perkara fardu, jahil mengenai hukum halal dan haram, mendekati perkara syubhat, riba’ dianggap halal. Yakin bahawa tanpa riba’ ekonomi tidak mampu berkembang. Arak dan judi jika diharamkan akan memberi kesan kepada perkembangan ekonomi negara.

 

 

Perkara ma’ruf dianggap munkar dan munkar dianggap ma’ruf. Kebenaran dan kebatilan dicampuradukkan. Apa yang paling menakutkan ialah manusia lebih mempercayai hukum ciptaan manusia daripada hukum ciptaan Allah. Mereka yakin bahawa dengan melaksanakan hukum Allah akan menyebabkan Negara berada dalam keadaan kucar kacir dan kacau bilau.

Antara bukti asingnya Islam ialah apabila umat Islam dihina, dibunuh dan disembelih tetapi umat Islam lain hanya memerhatikannya sahaja. Lebih mengaibkan lagi apabila umat Islam bergantung penuh kepada negara luar dengan anggapan tanpa kuasa luar kita tidak mampu melakukan apa-apa.

 

 

Marilah sama-sama kita muhasabah diri, melihat sumbangan masing-masing terhadap agama yang kita cintai ini. Berapa ramaikah di kalangan kita yang mempunyai sifat ghuraba’ (asing) sebagaimana yang disebutkan oleh Rasulullah s.a.w? Berapa ramai di kalangan kita yang sanggup menegur dan mencegah kemaksiatan dan kezaliman yang berlaku dalam masyarakat? Berapa ramai di kalangan kita yang berani untuk mempertahankan Islam, memperjuangkannya dan menegakkannya. Berapa ramai di kalangan kita yang sanggup menahan celaan dan tohmahan kerana mempertahankan Islam?

 

 

Rasulullah s.a.w telah mengingatkan kita dengan sabdanya yang bermaksud: “Mana-mana orang mukmin yang melihat orang mukmin lain dihina dan diaibkan tetapi dia tidak bingkas menolongnya, pada hal dia berkeupayaan membelanya, nescaya Allah mengaibkan dirinya di hadapan orang ramai pada hari kiamat kelak”. (H.R. Ahmad)

 

 

Marilah sama-sama kita kembali kepada ajaran al-Quran dan sunnah Rasulullah s.a.w. Moga-moga dengan kembalinya kita kepada ajaran Islam yang sebenar akan menjadikan kita umat yang bermotivasi, berinovasi dan memiliki keazaman yang tinggi untuk kembali semula menjadi umat yang cemerlang.

 

 

Oleh itu, hendaklah engkau (wahai Muhammad) sentiasa tetap teguh di atas jalan yang benar sebagaimana yang diperintahkan kepadamu dan hendaklah orang yang kembali kepada kebenaran mengikutmu berbuat demikian; Janganlah kamu melampaui batas, sesungguhnya Allah Maha Melihat akan apa yang kamu kerjakan.” (Hud:112)

45 comments

 1. Rizuan Zainal Abidin

  subahanallah….

 2. umno mengamalkn riba dlm urusan dan syarikat arak sam miguel terdapat wakil rakyat umno yg memiliki saham syarikat tersebut…….fikirkanlah.

 3. umno mengamalkn riba dlm urusan dan syarikat arak sam miguel terdapat wakil rakyat umno yg memiliki saham syarikat tersebut…….fikirkanlah.

 4. Alquran & Sunnah…

 5. Alquran & Sunnah…

 6. allahuakbar!

 7. allahuakbar!

 8. dah alami nya pun.. memang sakit jiwa dibuatnya. tak pe biar Allah yg aibkan orang2 tu di SANA nanti.

 9. dah alami nya pun.. memang sakit jiwa dibuatnya. tak pe biar Allah yg aibkan orang2 tu di SANA nanti.

 10. Ghuraba' ertinya pelik….kalu ada jamaah islam yg mampu mengamalkan poligami d kalangan ahli2nya,madu2 buleh berkasih sayang mcm adik beradik dan buleh terima ank2 madu mcm ank sendiri…itulah salah setu ciri2 nya

 11. Ghuraba' ertinya pelik….kalu ada jamaah islam yg mampu mengamalkan poligami d kalangan ahli2nya,madu2 buleh berkasih sayang mcm adik beradik dan buleh terima ank2 madu mcm ank sendiri…itulah salah setu ciri2 nya

 12. HerSany Jamal

  x pyah la cite politik kat sini.. bosan r… baca n amik ilmu sudah la,,,

 13. HerSany Jamal

  x pyah la cite politik kat sini.. bosan r… baca n amik ilmu sudah la,,,

 14. Eyka Azinuddin

  xpayah nak politik dkt sini.. ambik ilmu dan pengajaran disni sudahlah… -_-

 15. xpayah nak politik dkt sini.. ambik ilmu dan pengajaran disni sudahlah… -_-

 16. kena batang hidung ckp tk mau politik la…politik dan agama tak boleh dipisahkn

 17. kena batang hidung ckp tk mau politik la…politik dan agama tak boleh dipisahkn

 18. ade yg nk bpolitik yee…….. "tidak bersengketa dalam agama Allah dan tidak mengkafirkan orang yang berada pada tauhid disebabkan dosa.” (H.R. Muslim)"…. fikir2kn lah 😀

 19. ade yg nk bpolitik yee…….. "tidak bersengketa dalam agama Allah dan tidak mengkafirkan orang yang berada pada tauhid disebabkan dosa.” (H.R. Muslim)"…. fikir2kn lah 😀

 20. malaysia sebenarnyer dah rosak di bwh pimpinan black rose and suaminyer.

 21. malaysia sebenarnyer dah rosak di bwh pimpinan black rose and suaminyer.

 22. Astagfirullah !!!! Tekejut bc info ni.mmg btl pon bab yg islam sudah jadi asing..byk da terbaca,cthnye apabila seseorg tu berbuat salah,dan dgn baik sorg ni menegur,trus dicacinya ketinggalan zaman n dgn angkuhnya sorg hamba Allah ni menyuruh dia jga tepi kain sendiri.seolàh2 dia mengiàkan kmungkaran tsb.

 23. Astagfirullah !!!! Tekejut bc info ni.mmg btl pon bab yg islam sudah jadi asing..byk da terbaca,cthnye apabila seseorg tu berbuat salah,dan dgn baik sorg ni menegur,trus dicacinya ketinggalan zaman n dgn angkuhnya sorg hamba Allah ni menyuruh dia jga tepi kain sendiri.seolàh2 dia mengiàkan kmungkaran tsb.

 24. depa x pham kot antara politik dan agama ni saling berhubung kait ke tak? nie dr segi yg saya pham la, " Agama Islam dirosakkan – memisahkan syariat dan hakikat(roh Islam) "

  p/s: kalau salah tolong perjelaskan!

 25. depa x pham kot antara politik dan agama ni saling berhubung kait ke tak? nie dr segi yg saya pham la, " Agama Islam dirosakkan – memisahkan syariat dan hakikat(roh Islam) "

  p/s: kalau salah tolong perjelaskan!

 26. Tgokllh…pengikut yg ramai bkn bermakna dipihk yg bnr…….ada sbb knp allh x benarkn pengikut yg ramai ini memerintah….sbb allah msih blum izinkn dn beri peluang tuk kita perbaiki kesilapn

 27. Tgokllh…pengikut yg ramai bkn bermakna dipihk yg bnr…….ada sbb knp allh x benarkn pengikut yg ramai ini memerintah….sbb allah msih blum izinkn dn beri peluang tuk kita perbaiki kesilapn

 28. salam…jom khuruj…islah diri…

 29. salam…jom khuruj…islah diri…

 30. Nur Izzah Firzanah

  Asslam , betul la ap yg tuan punya komen nie ckp . setahu sye la ap yg sye bljar . Rasulullah pun bersabda sebenarnya , menuntut ilmu , berbincang , berpolitik dekat masjid . tapi kerajaan kita dah tetapkan politik tidak boleh dicampur dengan agama . Masjid/surau hanya dijadikan tempat sebagai tempat mengadakan ceramah agama . wallahualam.
  p/s : kalau salah tolong perjelaskan ya . :)

 31. Nur Izzah Firzanah

  Asslam , betul la ap yg tuan punya komen nie ckp . setahu sye la ap yg sye bljar . Rasulullah pun bersabda sebenarnya , menuntut ilmu , berbincang , berpolitik dekat masjid . tapi kerajaan kita dah tetapkan politik tidak boleh dicampur dengan agama . Masjid/surau hanya dijadikan tempat sebagai tempat mengadakan ceramah agama . wallahualam.
  p/s : kalau salah tolong perjelaskan ya . :)

 32. Shinigami Tensei

  Biarla pmimpin yg lyak mnjadi khalifah djalan Allah bknnya jnji ditepati..hnya Allah yg tepati jnji kta hnya merancang.

 33. jgn nk salahkan ssiapa…tg0k amalan masing2 dulu…apa p0n jd pada kita saat ini semuanya bgantung dgn amalan kita..renungkanlah sejenak!

 34. jgn nk salahkan ssiapa…tg0k amalan masing2 dulu…apa p0n jd pada kita saat ini semuanya bgantung dgn amalan kita..renungkanlah sejenak!

 35. Alhamdullilah aku mempelajari sesuatu yang cukup Indah.

 36. Alhamdullilah aku mempelajari sesuatu yang cukup Indah.

 37. kita ada akal kita ada mata jdi fhn lh dgn sendiri allahuakbar

 38. kita ada akal kita ada mata jdi fhn lh dgn sendiri allahuakbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge