Home / INFO / SUBHANALLAH! Ayam Hidup 18 Bulan Tanpa Kepala

SUBHANALLAH! Ayam Hidup 18 Bulan Tanpa Kepala

Seekor ayam yang telah disembelih sehingga terputus kepalanya telah didapati masih hidup dan mampu berjalan seperti biasa. Ayam ini walaubagaimanapun mampu hidup selama lebih 18 bulan. Sungguh menakjubkan.

Ini bukanlah satu cerita rekaan tetapi kisah benar di mana seekor ayam pelikmampu hidup selama 18 bulan tanpa kepala. Ganjil bukan? Mustahil bagi sesuatu makhluk itu hidup tanpa organ atau tubuh badan yang mencukupi tambah-tambah pulak anggota badan yang hilang tu adalah kepala!  Untuk pengetahuan pembaca , kejadian ayam tanpa kepala ini bermula pada10 September 1945 atas kesilapan tuannya yang telah melakukan penyembelihan. Berkemungkin pada ketika itu ayam pelik tersebut mempunyai otak di bahagian bawah leher tetapi tidak di bahagian kepala. Sungguh luar biasa! Jom kita tengok gambar ayam pelik tersebut.

Subhanallah! Kuasa Allah SWT. Seekor ayam pelik yang telah hilang anggota utamanya iaitu kepala tetapi mampu meneruskan hidup seperti biasa. Tidak pernah melihat kes sedemikian sebelum ini. Secara logik akalnya memang ayam tersebut telah mati, namun tiada yang mustahil di atas muka bumi ini.

 

Sumber

10 comments

 1. acane ayam tu mkn n jln eh? =="

 2. kuasa allah yg tiada tandingan di muka bumi nie.

 3. aym tu bjln dn mkn mcm ne kn ksiannye aym tu..

 4. kalau la aq jmpak ayam nie aq lari.. takut aq tngok..

 5. Yang sembelih ayam ni tak berhati perut kerana membiarkan ayam ni terseksa tanpa makan. Sepatutnya kena sembelih betul-betul sehingga mati. Apapun mungkin ada pengajaran yang kita boleh dapat dari apa yang kita baca tentang artikel tersebut. Bayangkan Allah masih memberikan kehidupan pada ayam tu selama 18 bulan walaupun dan putus kepala.

 6. mcm x pecaya plak..tp percaye jelah sbb ciptaan ALLAH..:)

 7. pastu dia kejar ekau.. cam no tu?

 8. cmna dlm masa 18bulan tu dia bernafas, dia makan, dia minum untuk survival idupnya?

 9. kalo ikut logic, mmg tak bleh. tp kuase Allah. Kun faya kun. nothing impossible.

 10. Muhd Amirul Syazwan

  ayam tu dah disembelih kot sampai putus kepala..tapi masih hidup lagi tapi tak lama 18 bulan je…kuasa Allah swt…bnda tak logik pon bleh berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge