Home / Info / TEMPAT PELANCONGAN MENARIK DI MALAYSIA

TEMPAT PELANCONGAN MENARIK DI MALAYSIA

tempat menarik di malaysia

TEMPAT PELANCONGAN MENARIK DI MALAYSIA MENGIKUT NEGERI

Tempat Menarik di Malaysia. Malaysia kaya dengan khazanah alam yang tiada tandingannya di negara lain. Dengan kepelbagaian flora dan fauna menjadikan Malaysia antara tempat paling kerap dilawati oleh pelancong luar.

Tidak hairanlah jika ada beberapa tempat di Malaysia ini diwartakan oleh UNESCO sebagai tempat perlindungan hidupan liar. Ini dapat memperkenalkan lagi Malaysia di mata dunia.

Kali ini, saya ingin berkongsi beberapa tempat pelancongan menarik di Malaysia mengikut negeri. Senarai tempat menarik ini adalah antara lokasi pelancongan yang kerat di lawati oleh pelancong di luar mahupun dalam negara sendiri.

Kali ini saya telah berjaya mengumpul dan menyenaraikan beberapa tempat menarik untuk anda lawati di negara ini.

Dibawah adalah senaraikan Tempat-Tempat Menarik di Malaysia Mengikut Negeri untuk seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

 tempat menarik di kelantan
TEMPAT MENARIK DI KELANTAN
-  Pantai Tok Bali
–  Pantai Sabak
-  Air Terjun Gunung Stong
-  Pantai Cahaya Bulan
-  Nasi Ulam Cikgu
-  Kawasan Bebas Cukai Rantau Panjang
-  Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor
-  Jeram Linang di Pasir Puteh
-  Jeram Pasu di Pasir Puteh
-  Taman Perbandaran Tengku Anis
–  Pusat Galeri Tengku Anis
–  Makam Tok Kenali
-  Pantai Sri Tujuh
–  Pantai Geting
-  Pantai Irama Bachok
–  Pantai Cahaya Bulan (PCB)
–  Lata Rek di Kuala Krai
–  Pasar Malam Flat Buluh Kubu
-  Masjid Beijing di Rantau Panjang
–  Muzium NegeriKelantan
-  Pasar Besar Siti Khatijah
-  Pasar Malam Wakaf Che Yeh
-  Terminal Makanan Negara (TEMAN/RTC)
–  Bazar Tok Guru
–  Bazar Tengku Anis
–  Bazar Kain Batik Buluh Kubu
–  Arked Uda
–  Superpermarket Kota Bharu Mall (KBMALL)
–  Gelanggang Seni
–  Tokong Budda Besar di Tumpat Kelantan
–  Chinatown di Sungai Keladi (Kg. Penambang)             
Senarai tempat makan di Kelantan
1. food village @ chim chum @ steamboat
2. restoran kengsom berhampiran tesco
3. selera cik siti, cherang kota bharu
4. ani sup utara, kubang kerian
5. secret recipe kb mall
6. restoran terapung pantai sri tujoh
7. kfc tesco lembah sireh
8. restoran sapuroh depan wisma kota bharu
9. restoran juwita pasir tumbuh
10. maggi celup pengkalan kubor
11. restoran kahfi wakaf bharu
12. D’ Klasik White Coffe Wakaf Che Yeh
13. Selera Ikan Bakar Wakaf Che Yeh
             tempat menarik di terengganuTEMPAT MENARIK DI TERENGGANU
-  Pasar Besar Kedai Payang
–  Taman Tamadun Islam (TTI)
–  Dataran Shahbandar
–  Pasar Cabang Tiga
–  Chinatown Kuala Terengganu
-  Muzium Negeri Terengganu
-  Pantai Batu Burok
–  Pantai Penarik
–  Ikan Celup Tepung di Penarik (ICT)
-  Air Terjun Sekayu
-  Lata Tembakah
-  La Hot Spring
-  Tasik Kenyir
-  Pulau Kapas
-  Pulau Duyung
-  Pulau Perhentian
-  Pulau Redang
–  Tasik Kenyir
–  Masjid Terapung / Masjid Kristal
–  Masjid Hadhari
-  Kedai Keropok Lekor B.T.B 2209, bkt  tok beng
–  Kedai Keropok Lekor Sedap di Mengabang Tapah
-  Mercu Tanda Baru Pulau Warisan
–  Santuary Penyu di Rantau Abang
 tempat menarik di perlis
TEMPAT MENARIK DI PERLIS
-  Padang Besar
-  Tasik Melati
-  Gua Kelam
–  Tasik Tasoh
–  Ladang Ternak Burung Unta, Beseri
–  Kuala Perlis
–  Bandar Kangar
–  Pekan Perlis
–  Taman Ular dan Reptilia, Batu Pahat
–  Masjid Terapung Al-Hussain
–  Muzium Kota Kayang
–  Hutan Lipur Bukit Ayer
 tempat menarik di pahangTEMPAT MENARIK DI PAHANG
-  Cameron Highlands
-  Genting Higlands
-  Bukit Gambang Waterpark
–  Bukit Fraser
–  Pulau Tioman
–  Gunung Senyum
–  Pantai Balok
-  Pantai Cherating
–  Pantai Teluk Chempedak
-  Taman Negara Endau Rompin
-  Tasik Bera
-  Gunung Tahan
-  Air Terjun Sg. Pandan
-  Air Terjun Chemong
TEMPAT MENARIK DI PERAK
-  Sungai Klah Hot Spring
-  Pulau Pangkor
–  Kota Belanda Pangkor
-  Taman Rekreasi Gunung Lay
–  Taman Negeri Royal Belum
–  Taman Herba Negeri Perak
–  Kuala Kangsar Bandar Diraja
-  Zoo Taiping Night Safari
-  Pulau Orang Utan
-  Bukit Merah Laketown Resort
-  Gua Tempurung
-  Bukit Larut
-  Menara Condong
-  Padang Polo
-  Eco Park
-  Lost World of Tambun
–  Galeri Sultan Azlan Shah
–  Istana Kenangan
–  Air Terjun Ulu Kenas
–  Restoran Terapung Teluk Gedong
TEMPAT MENARIK DI KEDAH
-  The Carnival Waterpark
-  Gunung Jerai
-  Pantai Merdeka
–  Pantai Tanjung Dawai
-  Pulau Langkawi
-  Hutan Lipur Sg. Sedim
-  Pekan Rabu di Bandar Alor Star
-  Air Terjun Lata Mengkuang
-  Air Terjun Lata Seri Perigi
-  Air Terjun Titi Hayun
-  Air Terjun Junjung
-  Rimba Rekreasi Batu Hampar
-  Pantai Tengkorak
-  Ulu Legong
-  Pulau Sayak
-  Candi Lembah Bujang
-  Ladang Anggur Tasik Beris

TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG
-  Bukit Bendera
-  Taman Rama-Rama
-  Menara Komtar/Perangin Mall
-  Batu Feringgi
-  Taman Negara
-  Taman Botani
–  Taman Belia
-  Tokong Ular
-  Rumah Kelahiran P. Ramlee
-  Muzium Negeri Pulau Pinang
–  Masjid Kapitan Keling
-  Padang Kota Lama
–  Pasar Rope Walk (Hadapan Stadium Bandaraya)
–  Pantai Seagate
–  Tempat Lepak di hadapan Queensbay Mall
–  Supermarket Queensbay Mall
–  kedai jeruk madu Pak Ali
–  Restoran Pak Hussin Tomyam
–  Nasi Kandar Beratur di Kapitan Keling
–  Nasi Kandar Immigration
–  Laksa Janggus di Balik Pulau
–  Hotel Bajet di Pulau Pinang : Broadway Budget Hotel
TEMPAT MENARIK DI NEGERI SEMBILAN
-  Port Dickson
-  Kawasan Rekreasi Ulu Bendul
-  Pantai Lagun Biru
-  PD Mini Zoo
-  Jeram Toi
–  Jeram Gading
-  Wet World Air Panas Pedas
-  Kuala Pilah
–  Kompleks Kraf Negeri Sembilan
–  Rembau Kristal
–  Homestay Kampung Pelegong
–  Muzium Tentera Darat
–  Istana Diraja Seri Menanti
–  Jelita Ostrich Farm
TEMPAT MENARIK DI MELAKA 
-  Kota A Famosa di Bandar Hilir
–  A Famosa Wonderland di A Famosa Resort
–  Animal Safari Wonderland di A Famosa Resort
–  Cowboy Town di A Famosa Resort
–  Medan Samudera : Pusat Ole-Ole Melaka
–  Melaka Wonderland Water Theme Park
–  Melaka River Cruise
-  Menara Taming Sari
-  Supermarket Mahkota Parade
–  Bangunan Stadhuys
–  Masakan Baba Nyonya
–  Menaiki Beca Berhias Melaka
–  Jonker Street
-  Bandar Hilir
–  Melaka Sentral
–  Melaka Parade
-  Ikan Bakar Umbai/Alai
–  Restoran Tu Dia Bom Sup Utara
-  Makam pahlawan Melaka
–  Muzium Samudera
–  Muzium Bahtera (Muzium Kapal)
-  Perigi hang Li Po
-  Perkuburan Belanda
-  Taman Budaya Melaka
-  Zoo Melaka di Ayer Keroh
-  Taman Mini Malaysia di Ayer Keroh
–  Taman Buaya Melaka
–  Kampung Morten (Rumah Merah)
–  Hutan Rekreasi Tanjung Tuan
-  Dataran Pahlawan
–  Pahlawan Walk (kedai ole-ole)
-  Taman Burung
–  Kedai Cendol Jam Besar
–  Coconut Shake Pantai Klebang
–  Pantai Klebang
–  Tanjung Bidara
–  Pusat Archery di Mahkota Parade
–  hotel bajet di Melaka  : Dream Hotel
TEMPAT MENARIK DI JOHOR
-  Pantai Harbour
-  Danga Bay
-  Zoo Johor
-  Gunung Ledang
-  Desaru
-  Air Terjun Kota Tinggi
-  Bazaar Karat
-  Rawa Steamboat
-  Hutan Bandar
–  Mersing
–  Pulau Sibu
–  Johor Premium Oulet (JPO)
–  Legoland
–  Puteri Harbour (Hello Kitty Town)
–  Pantai Air Papan Mersing
–  Telok Mahkota
        tempat menarik di sabah
TEMPAT MENARIK DI SABAH
-  Poring Hot Spring
-  Pedas Rafting
-  Tanjung Simpang Mengayau
-  Gunung Kinabalu
-  Pulau Sipadan
-  Taman Bukit Tawau
-  Persisiran Trausland
-  Bukit Payong
-  Kinabalu National Park
-  Kolam Air Panas Ranau
-  Pulau Mabul
–  Rumah Terbalik
-  Desa Cattle (ladang lembu mesilou)
–  Sepilok
–  Pulau Silingan
–  Lok Kawi
–  Tagaluanti
–  Sabah Tea
 tempat menarik di sarawak
TEMPAT MENARIK DI SARAWAK
-  Bandar Kuching
-  Kampong Budaya Sarawak
-  Sri Aman (pesta benak)
-  Gua Niah Miri
-  Taman Negara Bako
-  Jong Crocodile Farm
-  Kedai Kek Lapis Dayang Salleh
-  Gua Mulu
-  Taman Awam Miri
-  Miri Luak Esplaned
-  The Grand Old Lady
- Kek Lapis Dayang Salhah
 tempat menarik di KL
 TEMPAT MENARIK DI  KUALA LUMPUR / SELANGOR
-  KLCC
-  KL Tower
-  I-City Shah Alam
-  Pusat Sains Negara
-  Supermarket Pavilion
-  Menara Tinjau
-  Aquatic KLCC
-  Bukit Melawati
-  Kg. Kelip-Kelip
-  High 5 Bread Time Museum
-  Batu Caves di Gombak
-  Sunway Lagoon
-  Taman Botani Shah alam
-  Pulau Ketam
-  Bagan Lalang
-  Mine’s Wonderland
-  Wet World
–  Desa Waterpark
-  Sungai Gabai, Hulu Langat
-  Gold Coast Morib Resort
-  Golden Palm Tree Resort
-  Jalan TAR (Tunku Abdul Razak)
-  Tanjung Harapan
-  Tekala Waterfall
” Tidak perlu ke luar negara untuk melancong jika bajet tidak banyak,
dalam negara masih banyak tempat-tempat menarik! “

 

Tidak dinafikan Malaysia mempunyai pelbagai tempat menarik untuk kita kunjungi bersama ahli keluarga. Walaupun anda mempunyai bajet yang sedikit anda tetap mampu melancong.

About Ammar

Nama penuh saya Ammar Yasir Bin Che Hassan. Saya merupakan seorang pelajar Ijazah Pentadbiran Perniagaan di salah sebuah IPTA di Malaysia. Menjadikan penulisan blog sebagai medium untuk menyampaikan maklumat terkini. Mula sebagai sebagai seorang blogger aktif pada Disember 2010 sehingga sekarang.

30 comments

  1. ada byk lgi tpt best di pulau pinang contohnya.. taman rimba. botanical garden. taman rempah ratus di batu feringghi, pasar chowrasta, nasi kandar deen, gurney drive, padang brown dan byk lgi..

  2. lg menarik bulan puasa, pasar ramadhan kat stidum kota bharu, kelantan.

  3. bgos kalu rakyat tempatan menambah lagi nama2 tempat yg difikirkan menarik yg kdg kala local pon tak tahu…. termasuk laa jugak tempat2 makan yg sedap dan harga yg patut…. baru laa lebih ramai rakyat tempatan tahu.

  4. banyaknya tempat pelancongngan.

  5. Zizie Raudhah

    jom jalan2

  6. Salam..

    kalau dtg Melaka, selain stay kat hotel, blh juga cuba stay kat Homestay saya ni.. Anugerah Homestay.. :)
    Dekat dgn segala Tempat pelancungan dan tempat menarik di Melaka ni..

    tak mahal pn.. satu rumah ada 3bilik dan 2bilik air cuma Rm130.. kira satu bilik mcm harga Rm45 aje.. mane nak dpt kn..huhu.. wlupn murah, tp lengkap semua dgn TV LCD 32inci, siaran astro, peti ais, mesin basuh automatik, seterika, dan blh berjumat lg sbb ada periuk nasi, kettle dan dapur memasak..

    Kalau nak lebih selesa, ada juga homestay yg lebih exclusif sampi ke Villa.. blh la cuba tingal di Homestay saya ni teruatam kalau dtg berkeluarga, lebih jimat.. ;)

    http://www.AnugerahHomestay.com

  7. Saya dn keluarga dah cuba memang berbaloi baloi…murah dn puas hati sgt :)

  8. Saliza Ismail

    ada kosong tak tuk 2-5 hb 11? kami nk villa semi d berkembar tu..

  9. Founder Thispage

    Senarai kat sabah tu rasanya sikit sangat, Sabah banyak tempat2 menarik lagi. Senarai tak lengkap, admin belum pernah sampai sana lagi kot. huhuhu

  10. blh bg kurang x…kAmi bdak skolh tgh cri tmpt……utk tdo]

  11. informasi yang amat menarik..teringin nak melancong lagi!
    mrhanafi recently posted…Stres KerjaMy Profile

  12. tahun ni tempat lawatan deno ialah Istana Negara dan Tugu Negara :)
    deno recently posted…Segmen Blogwalking Bersama Cikgu AyuMy Profile

  13. banyak tempat menarik dinegara kita, memang banyak juga tempat belum sampai lagi.
    Denaihati recently posted…Buku Panduan Blog Denaihati 2014My Profile

  14. Assalam.. menarik entri ni. Boleh juga saya jadikan rujukan utk ke destinasi2 yg bersesuaian & menarik bersama keluarga. T kasih atas perkongsian ini Ammar.. :)
    Khir Khalid recently posted…Ukraine Photo-Exhibition Di Publika, Solaris Dutamas.My Profile

  15. Memang banyak tempat menarik yang boleh dilawati..tidak semestinya ke luar negara..
    mohd yazed recently posted…Rawatan Awal Kecederaan Buku Lali / Pergelangan KakiMy Profile

  16. wah…banyak rupanya tempat2 pelancongan menarik dalam negara kita…ada yang sempat SA sampai…yang lain2 tu x tau la bila boleh sampainya…
    suriaamanda recently posted…Masak Lemak Ikan Lampam Campur Belimbing BuluhMy Profile

  17. kat malaysia sememangnya penuh dengan keunikan tempat perlancongan…rugi kalau tak pergi melancong dalam negara sendiri….
    Nana recently posted…SYABAS BUAT KAUM IBU, CLOSING YANG HEBAT!My Profile

  18. Jom datang ke Sarawak….memang best (y) ;)

  19. Terjumpa entri ni masa ngah google tempat menarik di Terengganu..Boleh dijadikan rujukan pada masa hadapan :)
    Eila recently posted…~Miri – Brunei Part 1: Alkisah di Miri..My Profile

  20. Tunku Abdul Rahman Park mempunyai gugusan 5 pulau iaitu Manukan Island, Sapi Island, Mamutik Island, Gaya Island & Sulug Island…tempat ni berbaloi tuk dikunjungi kalo datang ke Kota Kinabalu.
    Hani recently posted…Maklumbalas PelangganMy Profile

  21. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : [email protected] / [email protected] / [email protected].

  22. Wahhh, banyaknya list tempat-tempat pelancongan menarik di Malaysia. sampai tak tau nak pergi yang mana satu dulu. Kepada sesiapa yang memerlukan perkhidmatan Kereta Sewa di seluruh Lembah Klang boleh hubungi kami.
    Sk Sport Car Rental recently posted…Kereta Sewa Kelana JayaMy Profile

  23. Puteri Arissa

    <3

  24. Ada urusan di Shah Alam/Klang i.e ADTEC, CIAST, WISMA GM, UITM, UNISEL, MSU, POLITEKNIK Shah Alam atau sebagainya. Tempahlah homestay kami yang
    berdekatan dengan harga berpatutan (RM150/semalam). Layari blog kami di http://onlinebookinghomestay.blogspot.com

  25. Assalamualaikum…Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.hadiah menarik menanti anda.Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.Hubungi saya di talian 0126665436
    Aziman recently posted…TEMPAHAN PAKEJ KE INDONESIA BULAN NOVEMBER / DECEMBER 2014My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge