Wanita Dakwa Doktor Jahit Kaki Orang Macam Jahit Guni

Wanita Dakwa Doktor Jahit Kaki Orang Macam Jahit Guni.jpg Wanita Dakwa Doktor Jahit Kaki Orang Macam Jahit Guni

Komen Doktor Jahit Kaki Tak Cantik, Wanita Ini Dihentam Teruk Nitizen

Doktor Jahit Kaki Orang Macam Jahit Guni? Seorang wanita memuatnaik beberapa keping gambar kaki teman lelakinya yang berjahit di facebook dengan “caption” mengkritik kerja doktor. Wanita itu mendakwa doktor di Malaysia yang tidak bertanggungjawab dengan menjahit kaki orang seperti menjahit guni.

Selain itu, dia mempertikaikan keikhlasan doktor Malaysia yang membaut kerja. Beberapa jam gambar itu dimuatnaik, ratusan perkongsian difacebook dan menjadi viral setelah dua hari.

Wanita itu dihentam teruk oleh nitizen setelah seorang doktor ini tampil memberikan penjelasan mengenai perkara itu. Seorang doktor bernama Mahyuddin Mohamed tampil memberikan penjelasan panjang lebar mengenai komen dari wanita yang mendakwa “doktor jahit kaki orang macam jahit guni”.facebook miela bedul.jpg

Berikut adalah penjelasan dari Doktor Mahyuddin Mohamed:

Penjelasan “Doktor Jahit Kaki Orang Macam Jahit Guni”

1. Profesi ini memang tak lekang dek kutukan & kritikan. Baru sahaja semalam sahabat saya Dr. Abdul Rahman, Pakar Kecemasan Hospital Melaka menjawab post FB seorang jururawat yang dikatakan tidur di sebuah hospital awam di Johor. Hari ini viral pula post FB (post yang dibuat semalam) mengenai jahitan luka seorang pesakit di Hospital Sungai Buloh yang dikatakan ala menjahit guni. Dan doktor ni dikatakan sangat tak bertanggungjawab dan tak Ikhlas bekerja.

2. Buat saudari yang mengata ni, saya nak bagitahu satu perkara. Jahitan guni yang saudari katakan inilah jahitan yang TERBAIK bagi pesakit ini. Izinkan saya bercerita ringkas, nak fokus pasal jahitan luka sahaja. Tak perlu nak cerita bab lain pun. Bab ni pun saudari Dah silap besar.

3. Buat pengetahuan pembaca sekalian, kulit manusia pada bahagian lutut adalah agak kendur bagi membenarkan pergerakan sendi lutut (seperti juga siku) dan tidak seperti kulit di kepala atau di kawasan muka. Luka pada bahagian lutut perlu dijahit menggunakan teknik “mattress suture” seperti yang telah dilakukan oleh doktor yang melakukan pembedahan ni. Doktor yang dikatakan “tak bertanggungjawab & tak Ikhlas” ni.

4. Doktor ni boleh sahaja memilih untuk menggunakan teknik yang lebih mudah seperti simple interrupted suture atau memakai stapler bedah yang lebih cepat dan mudah. Namun doktor ini telah memilih untuk berdiri lebih lama dan menjahit menggunakan teknik ini kerana beliau tahu ia adalah teknik yang terbaik bagi luka di kawasan ini.

5. Jahitan yang dilakukan kemas dan tidak terlalu ketat. Hujung2 luka dirapatkan dengan sempurna. Jika terlalu ketat, bahagian tepi luka (edge of wound) boleh mati dan menjadi hitam (necrosis). Luka pesakit ini merah dan berdarah menunjukkan bahagian tepi kulit itu hidup.

6. Dalam Perubatan, Ilmu menjahit ni amat luas. Pegawai Perubatan Siswazah yang baru masuk kerja pun tak mampu melakukan jahitan ini. Kaedah jahitan (interrupted versus continuous, simple versus mattress, horizontal, vertical or hiding mattress etc), jenis jarum (curve versus straight, round body versus cutting etc) & jenis benang (absorbable vs non absorbable, synthetic vs non synthetic etc) yang perlu digunakan adalah berbeza bagi jenis luka, kawasan luka dan organ yang perlu dijahit. Bukan macam nak jahit guni yer cik Puan.

7. Nasihat saya buat semua Rakyat Malaysia, kalau ada apa2 kemusykilan, TANYA kami. Kami sedia bercerita dan menjelaskan kemusykilan anda. Bukannya kami ada apa2 yang nak disembunyikan pun. Tugas kami ialah memberi Rawatan dan Perkhidmatan sebaik mungkin buat semua Rakyat Malaysia. Tiada apa yang kami mahu melainkan melihat pesakit kami kembali sembuh dan dapat berjalan seperti sediakala. Masalahnya segelintir Rakyat Malaysia ni berat mulut nak bertanya, lebih suka “assume” dan berprasangka buruk terhadap Perkhidmatan Kesihatan Awam.

8. Melihat kepada keadaan luka lutut dan tulang keting pesakit yang ada besi (tibial pin traction on tibia bone), dan daripada komen2, pesakit yang terlibat dalam kemalangan jalanraya ini telah mengalami luka di lutut dan patah tulang peha beliau. Pesakit ini perlu menjalani Pembedahan lagi bagi membetulkan kepatahan tulang peha beliau. Saya doakan yang terbaik buat beliau. Semoga Pembedahan beliau berjalan lancar. Saudari tak malukah nak berhadapan dengan doktor2 yang masih merawat beliau ni?

9. Buat saudari, saya nasihatkan anda mohon maaf kepada semua doktor di Malaysia terutamanya di hospital sungai Buloh. Takut nanti saudari pula yang merangkak mintak maaf kat akhirat.

10. Buat kakitangan kesihatan, saya nasihatkan kita sama2 protect each other, defend each other dalam masa yang mencabar ni. Begitu ramai di luar sana yang berusaha mencari salah silap kita. Di hospital saya Skrg Dah Ada yang dengan sengaja merakam gambar dan video dengan harapan kita membuat kesilapan. Maklumlah, disaat ekonomi yang mencabar dan kos sara hidup yang meningkat ni, jika dapat menang saman memang lega la hidup kan? Make sure setelah kita explain to patients, document properly. Protect ourselves. And maybe we can go on the offense too, insyaAllah.

Ingat, KOMUNIKASI DAN DOKUMENTASI!

Dr. Mahyuddin Mohamed
Pakar Ortopedik HOSHAS Temerloh

Doktor Jahit Kaki Orang Macam Jahit Guni

Setelah kisah ini menjadi viral, wanita yang menghentam doktor ini menukar nama facebooknya untuk mengelakkan dikesan oleh orang lain. Tetapi malang sekali kerana facebooknya masih dapat dikesan oleh “penyiasat” laman sosial. Terbaru, wanita ini telah memadam akaun facebooknya kerana malu dihentam oleh orang ramai atas tindakannya itu.

Comments
  1. anuar |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
PRchecker.info