Gambar Sami Buddha Kemalangan Teruk. Adakah Ini Azab Dari Allah?

Sami Buddha KemalanganGambar Sami Buddha Kemalangan Teruk. Adakah Ini Azab Dari Allah?

Kepesatan teknologi membuatkan penyebaran berita disebarkan secara cepat di internet. Namun, adakah berita yang disebarkan itu boleh dipercayai 100%? Inilah persoalan yang perlu kita fikir dan teliti.

Bermacam-macam jenis gambar disebarkan namun kesahihan itu belum diketahui. Beberapa keping gambar sami buddha yang kemalangan jalan raya mula tersebar di internet sejak tersebarnya isu pembunuhan Rohingya di Myanmar.

Adakah betul ini adalah sami buddha yang membunuh orang Islam di Myanmar? Kelihatan berpulu-puluh sami buddha cedera dalam kemalangan bas.

“Hukuman Allah kerana membunuh umat Islam Rohingya,” tulis seorang pengguna Facebook bernama Ayu Habibie, Rabu (27/05/2015), manakala memuat naik tiga gambar sami Buddha kemalangan.

Pada sesetengah forum Malaysia, imej ini juga bertaburan dengan penerangan yang sepadan. “Ia semua karma Allah untuk tunai!” Menulis akaun Lava semasa muat naik berbilang foto untuk cari.com.my forum pada hari Rabu (27/05/2015).

Tidak lupa juga, beberapa blog dan laman web di negara ini juga melaporkan perkara yang sama.

Walau bagaimanapun, adakah benar sami Buddha dalam gambar-gambar adalah dari Myanmar yang membantai Rohingya Islam? Yang sebenarnya berlaku baru-baru ini?

Hasil carian Tarbiyah.net, gambar-gambar di internet telah wujud sejak 2012 lalu. Media Thailand esanguide.com telah memuat naik gambar-gambar pada 22 Mac, 2012, untuk menyediakan berita maklumat bahawa bas itu dinaiki oleh sami-sami yang mahu ke China untuk kajian perbandingan terbalik. 35 sami-sami telah cedera dalam kemalangan yang dahsyat. 32 daripada mereka sami lelaki dan tiga adalah wanita. Mereka kemudian bergegas ke hospital.

Moral the story: Jangan mudah percaya dengan berita dan gambar-gambar viral di internet kerana belum tentu berita itu sahih. Jangan sebarkan berita palsu.

Sumber Asal: Lihat gambar KLIK SINI

Close
Latest Comments
  1. Amin Hakim |
  2. Aiman hakin |
  3. Hadi Danial |
  4. ira |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

PRchecker.info