Cara Buat Semakan Ibu Bapa SAPS 2017

Semakan Ibu Bapa SAPSCara Buat Semakan Ibu Bapa SAPS 2017

Semakan Ibu Bapa SAPS. SAPS adalah satu sistem analisis peperiksaan sekolah yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia khas buat ibu bapa untuk membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah anak mereka.

Melalui sistem ini, para ibu bapa boleh menyemak keputusan anak mereka yang merangkumi peperiksaan seperti Ujian 1, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Ujian 2, Peperiksaan Akhir Tahun, serta peperiksaan percubaan UPSR, PT3 & SPM.

Semakan yang dibuat melalu laman web Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) NKRA.

Semakan Ibu Bapa SAPS 2017 boleh dibuat dengan mudah melalui atas talian atau “online”. Caranya adalah ibu bapa perlu masuk ke halaman INI dan masukkan butiran yang diminta seperti di bawah ini. Lihat contoh gambar di bawah.

Langkah Demi Langkah Semakan Ibu Bapa SAPS 2017

Pautan Semakan: KLIK SINI

Semakan Ibu Bapa SAPS 2017

Seperti yang tertera di dalam gambar di atas, maklumat pertama yang perlu para ibu bapa masukkan adalah nombor kad pengenalan atau sijil lahir anak mereka tanpa “SPACE” atau “-“. Seterusnya ibu bapa diberikan pilihan sama ada untuk menyemak keputusan sekolah rendah atau sekolah menengah.

Kemudian itu, ibu bapa perlu memasukkan tahun yang ingin dilihat dan kod pengesahan yang terpapar di bawah. Masukkan kod yang diberikan dan tekan butang semak. Setelah tekan semak maklumat seperti dibawah akan muncul.

Anda boleh memilih keputusan peperiksaan apakah yang mahu dilihat seperti pilihan di gambar di bawah ini. Setelah membuat pilihan klik papar slip keputusan untuk slip atau papar markah peperiksaan untuk markah peperiksaan.

Segala maklumat mengenai keputusan peperiksaan pelajar akan terpapar setelah menekan butang semak.

Semoga artikel ini dapat membantu anda khususnya ibu bapa kepada pelajar untuk mengetahui keputusan peperiksaan sekolah anak mereka. Jika anda rasakan artikel ini baik untuk semua sila kongsikan artikel ini. Semoga bermanfaat untuk semua.

Bantuan Semakan Ibu Bapa SAPS 2017

Adakah anda perlukan bantuan mengenai semakan ini?

Sila hubungi pihak sekolah berkenaan pengunaan portal Semakan Ibu Bapa ini.

Anda juga boleh menghubungi:

TALIAN SEMENTARA : 012-6497579
Waktu: SAPS
Isnin – Jumaat 8:30 pg – 5:00 ptg
(kecuali pada cuti umum)
Rehat pada  1:00 ptg – 2:00 ptg
(kecuali hari jumaat 12:15 tengah hari – 2:45 petang)

Close
Comments
  1. anuar |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

PRchecker.info